Praga od kuchni

JEDZENIE  
Tradycyjna Czeska kuchnia jest obfita, łączy w sobie wpływy zwyczajów kulinarnych krajów Europy centralnej, głównie kuchni niemieckiej, węgierskiej i austriackiej.

Posiłek jednodaniowy wraz z napojem możemy kupić już za 150 koron, ceny są oczywiście różne zależy od miejsca.

Jeśli chodzi o restaurację to mieliśmy ogromne szczęście, ponieważ chcieliśmy spróbować kuchni czeskiej i trafiliśmy do Havelskiej Koruny, czyli świeżo, smacznie i tanio.

                             Havelská Koruna         

Restaurant
Havelská Koruna             

Havelská 21 a 23   
110 00 Praha 1

 

Restauracja lub bardziej jadłodajnia, znajduje się w rynku. W środku powita nas Pani w drewnianej bramce, która wręcza każdej osobie firmową karteczkę.


Gdy już ją mamy idziemy do kantyny, wybieramy posiłek (jedzenie jest liczone według wagi lub sztuki). Następnie Pani zapisuje nam na kartce nasz wybór. Zjadamy posiłek i na końcu wracamy do bramki z naszą kartką i płacimy (w tej restauracji tylko gotówką).

                                         POZOR-UWAGA-ACHTUNG-ATTENTION !!!

                    Biada temu, kto zgubi karteczkę, kara za roztargnienie wynosi 500 koron! :D

                            Za obiad dla dwóch osób razem z piwem zapłaciliśmy 300 koron. 

                                               Knedliki z mięsem gulaszowym i kapustą.

                             Restauracja jest otwarta od poniedziałku do niedzieli od godziny 10 do 20.

 Popularne potrawy, które koniecznie musicie spróbować w Czechach:
- Gulasz (gulas)
- Knedliki (houskové knedlíky)
- Smażony ser w cieście (smazeny syr)
- Ziemniaki opiekane (opiekane bram bory)
- Placki ziemniaczane z wieprzowiną (bramborak)
- Zupa pomidorowa (bramborová polévka)

Na stronie restauracji możecie znaleźć zilustrowane menu: http://www.havelska-koruna.cz/


                                 V Cípu

Restaurace V Cípu
V cípu 896/1
110 00 Praha-Nové Město


Restauracja w środku rynku o bardzo wesoło brzmiącej nazwie.
Miałam ogromną ochotę spróbować ich specjałów lecz restauracja była tak oblegana, że brakowało nawet miejsca, aby napić się piwa. Miejsce nie jest drogie, za obiad zapłacimy od 150 do 240 koron i jak prawie wszędzie możemy napić się dobrego czeskiego piwka. Zapamiętałam lokalizację, następny raz na pewno tu zawitam!!!

Zajrzyjcie sami na stronę: http://www.vcipu.cz/
P.S. Między Nami restauracje się dwie, każda na innej ulicy tylko, że tamta na ulicy Michalskiej to restauracja widmo. Gdzieś jest, a może tylko na ulotce? W każdym razie my jej nie widzieliśmy. 


              Hallal Fast Food - Pakistani Restaurant

Jeśli szukacie połączenia fast posiłku i orientalnych smaków to Hallal Fast Food Pakistani Restaurant jest miejscem na zaspokojenie głodu. 















 

W Pradze żyje wiele narodowości, tak, więc podobnych restauracji jest tutaj sporo, ceny w orientalnych restauracjach nie są wysokie, dlatego warto spróbować czegoś nowego. 


Chicken Tikka Biryani 175 koron oraz Chicken Tandori + ryż 125 koron kosztowało nas 300 koron. W skali do pięciu jedzenie oceniam na 4.


ZAKUPY
 
Przygotujcie swoje karty, aby można było wypłacić z nich pieniążki w czeskich bankomatach, ponieważ większość restauracji preferuje płatność tylko gotówką, za to sklepy i markety akceptują gotówkę oraz karty płatnicze. 

                                         Co kupić?

Praga ma wiele pięknych wyrobów, wszystko zależy, co chcemy przywieść z podróży.

                                       Kilka hitów prezentowych:


                                          Artystyczne wyroby













                             Marionetki Czeskie
W kraju, gdzie możesz zobaczyć opery, w których występują tradycyjne czeskie marionetki, też możesz zaopatrzyć się we własną.

                                                 
                                                                   Poznajecie?

                                Krecik 

Nie wiem czy wiecie, ale ulubiony bohater Krecik początkowo był stworzony na potrzeby filmu edukacyjnego przedstawiającego dzieciom produkcje tkaniny. Sam autor Zdeněk Miler nie chcąc naśladować wytwórni Disneya w poszukiwaniu pomysłu na bohatera filmu udał się do lasu po godzinach, nie znajdując niczego, zrezygnowany udał się w kierunku polany. Zamyślony potknął się o kopiec kreta. Początkowo kret wydawał się zwierzątkiem mało medialnym, a rysunki kreta w atlasie przyrodniczym nie spodobały się Milerowi. Postanowił przestylizować postać według swojego pomysłu i tak zrodził się Krecik. A potem już sami wiecie Krecik zdobył sympatię wielu pokoleń.





Podobizna zegara astronomicznego z Pragi



           Artykuły spożywcze

Czekolada z dużą ilością orzechów, bakali i rodzynek
Wafle "Oblaty"
Czeskie ciasto miodowe "Miodownik" lub "Marlenka"



Oczywiście najlepsze co można kupić w Czechach to piwko!!!




Gianfranco Kucharski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz