Czym wzbogacić swój posiłek?

Cześć wszystkim, jak się macie? Hola todos! ¿ Cómo están ustedes?
Obecnie w dużych marketach można z łatwością dostać ciekawe produkty "Matki Ziemi", które wzbogacą nasz posiłek.

Actualmente podemos encontrar en grandes supermercados y con gran facilidad productos de la madre tierra para enriquecer y fortalecer nuestras comidas.


Siegam po nie bo lubię ich smak, ale oprócz tego zawierają też sporo proteinek. Uwaga! bo niektóre z nich zawierają gluten.

Uso estos productos porque me encantan sus sabores, pero no solo por eso; también porque contienen muchísimas proteínas. Cuidado! porque algunos de ellos contienen gluten.

GOFIO
Moim ulubieńcem jest Gofio, który jest bardzo popularny na Wyspach Kanaryjskich, tam też pierwszy raz go spróbowałam. Gofio ma konsytencję mąki i jest przygotowywany z gotowanej kukurydzy (nie jest tym samym co mąka kukurydziana). Uzywać go można do potraw słodkich jak i  słonych: desery, owoce, sosy, zupy oraz w pieczeniu chleba. Bardzo smakuje mi jako dodatek do kawy a także jako deser z bananami. Postaram się następnym razem przygotować deser z Gofio:).

Mi favorito sin dudas es el Gofio, muy popular en las Islas Canarias (España), allí es donde lo conocí y me enamore. El Gofio tiene una consistencia como harina y esta hecho en base a maíz cocido y luego molido (no es lo mismo que el harina de maíz) Se puede consumir en platos dulces o salados: postres, con frutas, en salsas, con sopas o incluso hacer con el pan. A mi me encanta con café i también como postre con banana (mejor con autentico plátano canario). Intentare mas adelante preparar un postre con Gofio :).

A tymczasem na paczce znalazłam kilka ciekawych przepisów na:

En el envase algunas recetas interesantes:
Gofio z mlekiem 
Gofio z bananami i pomarańczami 
Trufle z Gofio
Chałwa/ masa z Gofio


                                              ZARODKI PSZENNE/FIBRA DE TRIGO
Zarodki mają tyle wspaniałości, że można powiedzieć iż są esencją życia, chyba nie tylko dla pszenicy. 

Fibras tienen tantas cosas buenas que se podría decir que son la esencia de la vida, y no solo para el trigo.
 
 

                      PŁATKI OWSIANE/ AVENA LAMINADA INSTANTANEA

Jeżeli lubicie mieć od samego rana powera, to sięgnijcie po owsiankę.

Si les gusta desde la mañana tener mucha energía, entonces avena con leche.  

Gofio/Sezam/Płatki owsiane


                                          SIEMIĘ LNIANE/SEMILLAS DE LINO
Siemię w domu to prawdziwy rarytas, stosowany do spożywania jak i kosmetyki. Oprócz swoich walorów leczniczych trzeba pamietać, aby nie przekraczać dziennej dawki.

Las semillas en casa son una riqueza, se puede usar para comer así como para cosméticos. Ademas de sus cualidades medicinales, necesitas controlar no usarlas en exceso. 
 

Zarodki pszenne/ Siemię lniane/ Chia

                                                     NASIONA CHIA/ SEMILLAS DE CHIA
Nasiona Chia (Szałwia Hiszpańska) mają więcej kwasów Omega-3 niż hodowany łosoś, są bardziej bogate w wapń niż mleko. Nawet szpinak nie może konkurować jeśli chodzi o ilość żelaza. 

Las semillas de Chia tienen mas Omega 3 que el salmón, son mas ricas en calcio que la leche. Incluso la espinaca no puede competir con ellas si hablamos de cantidad de hierro.

                                                                SEZAM BIAŁY/SESAMO
Solidna dawka magnezu zamknięta w ziarnie, pomaga w obniżaniu poziomu stresu, a także zawartość cynku zmniejsza ryzyko chorób prostaty.

 Una solida dosis de magnesio encerrada en esta semilla, ayuda a reducir los niveles de estrés, así como su gran contenido en zinc reduce el riesgo a contraer enfermedades de la próstata.

 - owoce Goji, 
- orzechy, 
- pestki dyni,
- żurawina,
- słonecznik, 
- karob (zamiennik czekolady) 
- szuszone pestki papai
- ztarta i wysuszona pestka awocado (sosy, zupy, desery)

A jakie są wasze ulubione dary natury?

Cuales son tus regalos de naturaleza preferidos?



Jak radzić sobie z jesiennym przeziębieniem? Syrop z kwiatów czarnego bzu Tu

Como lidiar con un otono frio? Sirope de flores aqui













Gianfranco Kucharski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz