A na deszczowy wieczór...

Trochę muzyki latina, ciepła pizza, dobre piwko lub herbata. Moje podsumowanie deszczowego weekendu. Rozgrzewajcie piekarniki oto sprawdzony przepis na "Pizzerinki"


SKŁADNIKI

                                25 g drożdży

                                200 ml wody

                                1 łyżeczka soli

                                400 g mąki

                                1 łyżka oleju

                                sos pomidorowy własny lub gotowy

                                żółty ser

                                oregano/ zioła według uznania

SOS POMIDOROWY
Podsmażam 1 cebulę (kostka) z czosnkiem (3 ząbki), dodaję 3 pomidory (sparzone-bez skórek), po chwili smażenia dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i szczyptę soli. Smażę na wolny ogniu i gdy z pomidorów zrobi się papka to dodaję odrobinę cukru.

CIASTO
Kruszę drożdże w letniej wodzie i oleju. Przesianą mąkę przez sito łączę z solą i dodaję do rozpuszczonych drożdży. Wyrabiam ciasto do momentu aż będzie całkiem gładkie. Przykrywam i pozostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie to wałkujemy!

Ciasto wałkujemy na kształt prostokątu. Smarujemy sosem pomidorowym. Ja do sosu pomidorowego dorzuciłam pieczarki, można dodać także drobno pokrojone plastry szynki i oczywiście starty ser żółty.

Roluje ciasto, kroję i układam na blasze.


Piekę 10-15 minut w 200 stopniach C.

Buen Provecho!!!

Gianfranco Kucharski

Related Posts:

2 komentarze: