SKŁADNIKI
25 g drożdży
200 ml wody
1 łyżeczka soli
400 g mąki
1 łyżka oleju
sos pomidorowy własny lub gotowy
żółty ser
oregano/ zioła według uznania
SOS POMIDOROWY
Podsmażam 1 cebulę (kostka) z czosnkiem (3 ząbki), dodaję 3 pomidory (sparzone-bez skórek), po chwili smażenia dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i szczyptę soli. Smażę na wolny ogniu i gdy z pomidorów zrobi się papka to dodaję odrobinę cukru.
CIASTO
Kruszę drożdże w letniej wodzie i oleju. Przesianą mąkę przez sito łączę z solą i dodaję do rozpuszczonych drożdży. Wyrabiam ciasto do momentu aż będzie całkiem gładkie. Przykrywam i pozostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie to wałkujemy!
Ciasto wałkujemy na kształt prostokątu. Smarujemy sosem pomidorowym. Ja do sosu pomidorowego dorzuciłam pieczarki, można dodać także drobno pokrojone plastry szynki i oczywiście starty ser żółty.
![]() |
Roluje ciasto, kroję i układam na blasze. |
![]() |
Piekę 10-15 minut w 200 stopniach C. |
Buen Provecho!!! |
que rico!!bss
OdpowiedzUsuńKolejna inspiracja. Ja takie zawijaski robie na slodki z brazowym i cynamonem.
OdpowiedzUsuń