Pierogi z truskawkami

Właśnie rozpoczął się sezon na owoce, trzeba wykorzystać ten czas. Ja zrobiłam pierogi i to ogromne, chciałam aby miały w sobie duuuuużżżoooo truskaweczek. Mam taki przepis na ciasto, który robię często jednak jeśli ktoś ma lepszy to chętnie przygarnę.
                                          Przepis na ciasto pierogowe:
                                                 - 3 szklanki mąki 
                                                 - 1szklanka wody
                                                 - 1 jajko
                                                 - 1 łyżka oliwy
                                                 - sól 
   Wszystkie składniki mieszam aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawiam na pół godzinki i przykrywam ściereczką. Po 30 minutach rozwałkuwuje i wycinam kołka szklanką. 
P.S. Gdy mamy już wypłukane owoce i osuszone, kroimy na mniejsze kawałki, aby truskawki nie puściły soków, nie posypujemy ich cukrem. 


Gianfranco Kucharski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz