Czy wiecie dlaczego dzień kobiet przypada na 8 marca?
Bo kobieta to ósmy cud świata.
Myślę, że w tym dniu zarówno kobiety jak i mężczyźni powinni się wspólnie starać aby ten dzień był wyjątkowy, mam małą propozycję kulinarną.
KEEMA with peas (Keema z groszkiem) and Chapati
Produkty:
- 1 duża cebula (posiekana)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- mały kawałek imbiru (posiekany)
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny- groszek w puszce
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz i sól
- sos pomidorowy
Sposób przygotowania Keemy:
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem.
- Dodać mięso mielone i ziemniaka, wymieszać. Dodać przyprawy, zalać całość sosem pomidorowym i gotować przez minutę, cały czas mieszając.
- Dusić przez 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać groszek i dusić przez kolejne 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane kolendrą.
Chlebek Chapati (porcja dla dwóch osób):
- 1 szklanka mąki
- 2-3 łyżek oleju
- pół szklanki wody
- szczypta soli
Wszystko mieszamy razem i dobrze ugniatamy, zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Po upływie czasu z ciasta robimy małe kuleczki, które wałkujemy na bardzo cieniutkie placuszki. Placki dobrze jest podsypać mąką aby się nie kleiły. Wrzucamy każdy placuszek na rozgrzaną patelnię (bez oleju) obracając szybko z jednej strony na drugą, gdy się troszkę ogrzeją wrzucamy na ogień. Placuszki są pyszniejsze gdy robimy je na ogniu (kuchenka gazowa), lecz za pomocą kuchenki elektrycznej też można je przyrządzić.
Miłego świętowania!!!
:)))))))








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz